A pár hónappal ezelőtti Csősztorony-béli sörvacsoránk kiemelkedő alkotása volt Pif Weltenburgi tiramisuja. Most a nagyközönség is megkóstolhatja szeptember 24-25-én a Főzdefeszten!
Pif receptje:
Weltenburgi Tiramisu
A klasszikus tiramisu receptet annyiban írtam át, hogy nem presszókávé és Amaretto (mandulalikőr) keverékébe forgattam a babapiskótákat, hanem Oloroso (Golden v. édes) sherry - Pepsi Cola és őszibarack juice 2-2-1 arányú keverékébe. A tojást és a mascarponét nem vaníliás, hanem barna nádcukorral kevertem ki és a tetejére nem kakaóport szórtam, hanem keserűcsoki-forgácsot. A krémbe belekerült még apróra vágott, sherryn és barna cukron karamellizált őszibarackbefőtt.
Hozzávalók kb. 15 adaghoz:
• 1 kg mascarpone (ha lehet ne szarvasi plíz)
• 0,3 kg babapiskota
• 7 tojás
• 5 dkg barnacukor + 3 dkg a karamellizáláshoz
• keserű csoki < 70%+ vagy csokireszelék díszítésnek
• 0,3 kg konzerv őszibarack
• Sherry - lehetőleg édes (semmiképp sem száraz) - 0,1 l + 0,02 l a karamellizáláshoz
• Pepsi Cola - 0,1 l
• Őszibarack juice (25%-os tetra pak) - 0,05 l
• 3 dkg kristálycukor
Piskóta rész: Egy leveses tányérba kb 2/3ig sherryből kólából őszibarackléből áztató levet csinálsz, ebbe gyorsan beleforgatod a babpiskóták mindkét oldalát (semmiképp se ázzon el, mert a krémből fogja magát megszívni nedvességgel)
Ezt jénai tálba egymás mellé pakolod és majd erre jön a
Krém: Tojássárgákat egy tálban a barna cukorral habosra kevered és a sajtot fokozatosan hozzáadogatva kézimixerrel krémmé vered. 3 tojásfehérjéből 3 dkg kristálycukorral kemény habbá verve lazítjuk a krémet.
Az őszibarackot apróra vágva 2 evőkanál barna cukorral egy teflonserpenyőben rálocsolt sherryn megkaramellizálod, lecsöpögteted és rárétegezed a piskótára. Erre jön a krém, és meghinted a keserűcsoki forgácsával. Tálaláskor lehet rátenni egy kis gerezd friss barackot.