Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Csepel olyan akár egy falu, melyben kertes házak helyett ipari csarnokok vannak. Kis sáros utcák, emberléptékű épületek, de nem emberek laknak bennük, hanem kis üzemek, vastelepek, a járdán embermagasságban kanyargó hőszigetelt csőrendszer.
 


A Varrógépgyár utcáról lefordultunk a Transzformátorgyár utcára, és meg is találtuk, amit kerestünk: egy szoboröntödét, ahol sörcsapokat is készítenek. 4-5 évvel ezelőtt a Dreher pályázatot írt ki egy új sörcsapdesignra. A pályázatra meghívták Európa jelentős sörcsapgyártóit, és érkezett is egy pár csapterv, de a nagyok valahogy nem vették komolyan a lehetőséget, és csak afféle skicceket készítettek, a Caster-Bronz viszont a felhívásnak megfelelően részletes mintadarabot készített, és meg is nyerte a pályázatot. Azóta ők öntik és szerelik össze a Dreher sörcsapjait.



A sikeren felbuzdulva tavaly a Caster-Bronz egy saját tervezésű figurális művészi sörcsappal is előállt. A sörcsap egy jól megtermett sörmestert ábrázol, aki a hóna alatt egy söröshordót tart – abból lehet csapolni. Ezt a piacon kívánják értékesíteni, és lássatok csodát: kettőt már el is adtak 200 ezer forint körüli áron – ha jól értettem olyan magánszemélyeknek, akiknek a lakásuk felszereléséhez tartozik egy sörcsap.



Idén azonban, akárcsak a Folyékony Kenyér, a Caster-Bronz is elment Nürnbergbe, a Bevialéra, és ott ugyanazt vették észre, amit mi: a sörcsapkínálat széles, az egyszerűek és célratörőek tetszetősek, de ahol már egy kis művészi kreativitás csúszik a dologba, ott tragikus giccsek, vagy durva ízléstelenségek születnek. Ezért most éppen további 4-5 designt fejlesztenek ki, hogy jövőre bemutathassák a Bevialén.



A sörcsap amúgy ősi módszerrel készül. Kifaragott mintába viaszt öntenek, majd a viaszformát szilikonnal és különféle homokokkal bevonják, aztán az egészet forró vízbe áztatják, amitől kiolvad belőle a viasz, és lesz egy kerámiából készült negatív, ami elviseli, ha belecsorgatják az olvadt ötvözetet. A kész öntvény aztán még hosszadalmas kezelés után éri el ismerős, szép csillogó, vagy matt, tökéletes formáját, - a 6 kg-os sárgaréz öntvény Dreher csapot végül még nikkelezik is.

Mivel ma már egyre több söröző mond le a multik által kínált kizárólagos forgalmazási szerződésekről, és lassan talán kialakul valamiféle verseny a vásárlóért, lehet benne reménykedni, hogy a sörcsapok közt is kialakul egyfajta verseny. Ha a sörpiaci vetélkedés a fogyasztó figyelméért beköltözik a sörözők pultjai mögé, akkor az egyedi, különleges sörcsapok megjelenését szinte biztosra vehetjük.

Címkék: dreher sörcsap

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr242647382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.02.09. 10:07:25

> ha jól értettem olyan magánszemélyeknek, akiknek a lakásuk felszereléséhez tartozik egy sörcsap

Na, a bortrezor mellé még egy sörcsap is kell otthonra, ez már biztos. Meg egy ötös a lottón:)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.09. 10:43:45

Ez jo hir, vegre egy sorozoben nem csak egyfele sort fognak arulni :DD

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.02.09. 12:34:28

@Chaoyang: dohányban eléggé lumpen proletár vagyok, nem írnék márkát, mert úgyis mindenki ismeri:) Még kávéban kellene kiművelődni, azt otthon főzni a tutit.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.02.09. 13:30:20

@Chaoyang: attól félek, az egyedi csapok használata még nem eredményezi automatikusan a sörválaszték bővülését (pláne jó irányba)

Gérard Duchemin 2011.02.09. 13:58:02

@Mantlesorrow: A Magyarországon elérhető sörválaszték nem rossz, sőt egyenesen kitűnő. (erről készül a legközelebbi cikkem). A baj nem ez, hanem az, hogy ebből a széles választékból (kb. 5-600 igazi sör és 2-300 teljesen szar moslék) szinte csak a szarokat viszik, de azt viszont tömegesen.

CookDroid 2011.02.09. 16:06:08

A beertubes.eu -ról mindenki vehet magának otthoni sörcsapot. Jéggel megtölthető külön hűtő segít kellemesen tartani a sört. 3-5 liter kapacitásúak. Jobb éttermekben, sörözőkben lehet ilyeneket látni. De otthonra sem rossz.

Serkoptató 2011.02.09. 16:35:25

@hejszakacsok: ezeknek a zsiráfoknak sok értelmük nincs.

TonyCaviar 2011.02.09. 16:58:29

@hejszakacsok: Ezt te forgalmazod, vagy csak hirdetőd?

CookDroid 2011.02.09. 17:24:05

@Serkoptato: Szerintem van értelme, a sörözőben tutira, otthon is egy kerti parti alkalmával. Nem kell a pincért zaklatni minden körrel, és ha csak egy fél pohár esik jól, akkor annyit csapolsz magadnak.

@TonyCaviar: Személyes, meggyőzödéses véleményem :-) Próbáld ki a haverokkal! Bár igazi szezonja kinnt a teraszokon van.

TonyCaviar 2011.02.09. 17:35:14

@hejszakacsok: Értem, hogy te hiszel benne, én csak azt kérdeztem, hogy forgalmazod-e vagy csak hirdet nálad.

CookDroid 2011.02.09. 17:40:21

@TonyCaviar: Nem mi áruljuk, de ismerem a céget aki forgalmazza őket Mo-on.

TonyCaviar 2011.02.09. 17:48:03

Ha van bátorságuk elviselni az esetleges negatív kritikát, teszteljék a terméket rajtunk!

CookDroid 2011.02.09. 18:22:19

@TonyCaviar: ...de inkább velük beszéld meg a részleteket: www.beertubes.eu

TonyCaviar 2011.02.09. 19:00:19

@hejszakacsok: Rajtunk, sörbloggereken. A mi feladatunk az egészségünket kockára téve előkóstolni a nagyközönségnek szánt sörügyi szolgáltatásokat:)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.02.09. 20:42:15

mondjuk ez a hónaalatt hordót szorongató figura is borzasztó szerintem...
mennyi egy ilyen csap elkészítése?

TonyCaviar 2011.02.09. 21:55:19

Időben 2-3 munkanap. Az ára kb. 200 e.

Serkoptató 2011.02.10. 00:14:32

@hejszakacsok: Én szeretem, ha minden korsó söröm frissen csapolt, ha pedig csak egy pohárnyira vágyok -- ilyen egyébként ritkán fordul elő -- akkor csak egy pohárral kérek.

Másrészt, ezt egy sörözőben soha nem tudják normálisan elmosni (nem fér a mosogató alá, a mosogatóba), így csak ellögybölik, hol lesz ez a sörtisztától.
Van, ahol a sörcsap alá sem fér be, így előbb korsóba csapolnak, majd a korsóból beleöntik a zsiráfba.
Ha pedig otthon vagyok, és van valami jó kis kerti buli sörcsappal, akkor meg egyszerűen minek? Mert üvegből végképp nem tölteném fel.
Nem akarom bántani, de szerintem ez egy téves koncepció.

CookDroid 2011.02.10. 10:47:43

@Serkoptató: Én ezért szeretem a sörzsiráfot:

- szeretek magamnak csapolni (mindig irigykedve néztem a pultos csajokat ezért)
- egy csapból inni a barátokkal, egyfajta összetartozást jelent
- mindig annyit csapolok amennyi jól esik, ha már csak egy fél pohárral, akkor annyit
- nem kell vadászni a pincért még egy kör sörért
- jól néz ki az asztalon
- a hidegen tartásra az újabb cuccokban már belső jégtartály van

Most az, hogy nem tudnak mosogatni vagy nem fér a pultban lévő sörcsap alá, hát ezzel küzdjön meg az adott hely vezetősége.
Megoldásként a zsiráf helyett használjanak sörgömböt. Kisebb, kezelhetőbb, mégis belefér 3 lityi söröcske + a jéghűtő is benne van.
Szerintem az ötlet jó, de ugye vannak ízlések és pofonok...

TonyCaviar 2011.02.10. 11:01:05

@hejszakacsok: De otthon tényleg üvegeket nyitogatni aztán átönteni, az nem túl reális. Ha meg partyhordót vásárolsz, miért öntenéd át egy másik "partyhordóba?" A sörgömb tulajdonképpen szimpatikus tárgy, amennyiben ízlésesen van kiállítva.
Amúgy sztem nem rossz dolog újabb és újabb sörökért kimenni a pulthoz, feltéve, ha nincs iszonyú tülekedés, de akkor meg már amúgy is rossz helyen jársz.
Szóval sztem az egy életképes ötlet volna, hogy veszel otthonra egy sörgömböt, aztán a boltban tudsz hozzá venni belevaló sört - jófélét, mondjuk zacsiban (baginbox), és otthon levegő kizárásával áttöltöd. Ilyen van?

CookDroid 2011.02.10. 11:04:57

@TonyCaviar: Nem láttam még. 1.5 és 2 literes palackok már vannak. Abból esetleg fel lehet tankolni.
Sörözők, éttermek teraszán tud még ez jól működni, ahol messze a pult, ritka a pincér mint a fehér holló.
süti beállítások módosítása