A lengyel sörhelyzet sok tekintetben hasonló a magyarhoz, de mégis van egy óriási különbség. A különbséget úgy hívják: Baltic Porter.
Lengyelország valódi sörnagyhatalom. A németek és az angolok után ők főzik a legtöbb sört Európában. A lengyel sörpiac is erősen koncentrált – de messze nem annyira, mint a magyar. Náluk is három multi vásárolta fel a kommunizmus évtizedei által „előválogatott” maradék sörfőzdéket, sörgyárakat.
A lengyel sörpiacnak majd a fele a SAB Milleré. A Lech, a Tyskie, a Zubr a főbb sörmárkáik. A Żywiec a második legnagyobb forgalmú cég a piac 35%-val. A vállalat többségi tulajdonosa a Heineken. Főbb brandjeik a Żywiec, a Warka, a Hevelius és a Brackie, amiről még esik majd szó. A legkisebb multi a Carlsberg a piac 14%-val. Övéké az 1845-ös alapítású Okocim, amit valaha Krakkóban is főztek, ma már csak Brzeskóban és Varsóban, de az osztrák alapító, Johann Evangelist Götz villája ma is megtekinthető Krakkóban.
Természetesen, Európa nagy részéhez hasonlóan a lengyelek is főképp Sedlmayer és Dreher örökségét isszák, a világos lágersört. A márkák közt náluk is megvannak a finom különbségek – az Okocim ízetlenebb, édesebb, a Żywiec fűszeresebb, keserűbb – de a piac törvényei szerint ezek a sörök a lengyel testvéreknél is gond nélkül felcserélhetőek egymással. Akárcsak nálunk, az egymástól csak hajszálnyit különböző világos lágersörök a lengyeleknél is kiváltanak valamiféle azonosulási kényszert. Krakkói barátaim, akik a Żywiecre esküsznek, kicsikét csalódottak voltak, amikor elárultam nekik, hogy az lényegileg nem különbözik a magyar core-lagerekről, melyeket a magukénál kicsit gyengébbnek gondoltak.
Az általános lengyel sörválaszték nagyjából akkora, mint a hazai, de míg itthon könnyen járhatunk úgy, hogy a 6-8 féle sörből egyiket sem kívánjuk meg, Lengyelországban majdnem mindenhol jelen van egy egészen kiváló sörfajta: a Baltic Porter.
A 18. században az angol sörfőzők az egész Baltikumot elárasztották porterrel, majd a megnövekedett igényre válaszul a helyi sörfőzők is nekiálltak sűrű, fekete sört főzni. Aztán a 19. században egy-két kivétellel az összes főzde átállt az alsóerjesztésre. Az alsóerjesztésű balti porter ma is általános jelenség a Balti tenger partján fekvő országokban, Lengyelországban pedig egyenesen a legnépszerűbb sörfajta a szokásos világos láger után. A számos közepes méretű főzde különleges porterjein túl a két legnagyobb brand, a Żywiec és az Okocim is készít balti portert, ezek közül sajnos csak a Żywiecét sikerült megkóstolnom, kóstolás később köv.