Nagyon hiányzott már valami őszi sörös mulatság, amit nem Oktoberfestnk hívnak! Igaz, határozottan nem sörfesztiválról van szó, inkább valamiféle közösségi megmozdulásról, ahol fontos szerepet játszik a sör – mindenféle más mellett. A Malátabál koncepciója szervesen kapcsolódik a helyszínhez, a pár hónapja suttyomban megnyitott Margit utca 9-hez. A Margit utcai kaputól a Gül Baba türbéig nyújtózó csíktelken a nyár vége óta érdekes dolgok történnek: biopiacot tartanak, közösségi főzéseket, és más a hagyományos vendéglátás számára némileg ismeretlen formákban próbálnak elhelyezkedni. Az október 5-én és 6-án rendezett Malátabál most igyekszik átfogó képet adni arról, mit tud a Margitutcakilenc.
Laza őszi sörpremierrel kezdődik a menü: Takács Péter (sörügyi mindenes, importőr, tanácsadó, gerillafőző) és Németh Antal (a Főzdefeszt közönségdíjas Napalm apja) összefogtak és főztek egy szép barna sört – konkrétabban egy Northern English Brown Ale-t, melynek fő célja, hogy megismertesse a hazai közönséget a Maris Otter maláta szépségeivel. A Maris Otter malátát kizárólag a hordós érlelésű (cask-conditioned) real ale-ekhez fejlesztette ki Dr. Bell a cambridge-i egyetemen 1966-ban. A végeredmény egy kétsoros őszi árpa lett, amely a tavaszi árpánál alacsonyabb hozammal bír, de cserébe az íze teltebb, kekszesebb, malátásabb, némi diós beütéssel. A legdrágább maláta fajta, kizárólag Nagy-Britanniában termesztik.
Az Esti Mese leginkább egy finom Fuller’s főzetre emlékeztet, a névválasztás a sör sejtelmes színére, gazdag aromás illatára utal amely a 60-as évek retro illatait,ízeit juttatja eszünkbe az akkori egyetlen csatornán fogható esti mese hangulatával együtt.
Vasárnap a Brew Stúdió sörmestere, a Hara Punkos Simonfai Balázs vezényletével sört főznek házi módszerekkel húsz literes üstben, a közönség segítségével.
Fellép továbbá az Élesztőből ismert Németh Gábor sörmixer, aki nyáron sörkoktélokat kevert, ezennel azonban belecsap a forralt sörök feltérképezésre váró világába.
Közben négy pultnál különféle gasztronómiai szemléletekben merülhetünk el, a bogrács-kolbász vonaltól, a paraszt-sushin át a vegetáriánus kreativitásig, valamint végigkóstolhatunk 15 féle csapolt sört, naplemente után pedig tábortüzet rakhatunk a város felett, és megsüthetjük rajta a profin feltűzött nyársunkat, hej!
Báli Menü:
2013 Október 5-6.
1. Bogrács és kolbász terasz
- szombaton két bográcsban birkapörkölt
- vasárnap indiai lencse csapatival
- rácson sült bajor kolbásztekercsek
- csalamádé, kenyér, mustár
- négyféle sör a csapon
2. Építkezés és paraszt terasz
- paraszt-sushi (kenyér-szalonna/kolbász-hagymakarika-erőspista falatok deszkán tálalva)
- kacsamájas zsírosdeszka hagymával
- vékony sonkaszeletek paradicsommal, paprikával fándliból
- négyféle sör a csapon
3. Vegaterasz
- kemencében sült bio sütőtök és szilva
- kemence tetején melegedett sült pizzatésztanyesedékgolyók különféle mártogatóssal
- sajttálak, sörsajt (keverd össze a saját sörsajtodat + kernyér)
- fűszeres rágcsák
- vágott zöldség-gyümölcs
- négyféle sör a csapon
4. Pult
- 15 féle magyar kézműves sör a csapon
- üveges cider
- sörkoktélok
- forralt sör
- hermelin
- komlós trüffel
Este
- fa alatt tábortűz (süss szalonnát a belvárosi tábortűz fölött)
- előre gyártott szalonnasütő szettet lehet venni, a tűz mellett megsütni
- Ivan Tabeira gitározik