A szemünk láttára zajló világméretű gasztronómiai újrarendeződés a vodkák világát sem kerülhette el. A globális piacot ugyan még mindig a sokszor sok mindenen átszűrt ideális esetben csak kicsit kaparó, semleges ízű vodkák uralják, de egyre másra érkeznek a kihívók – kis szeszfőzdék, akik egész másképp gondolnak a vodkára. Tulajdonképpen nem az a céljuk hogy minél sikeresebben elnyomják a kellemetlen mellékízeket, hanem inkább az, hogy valódi szép ízeket főzzenek bele a vodkába.
Ilyen újhullámos, ízes vodka a Sash & Fritz is, amit szűk körben már júniusban bemutattunk, de mostanában jut el a bárokba.
A név az orosz Sándor cár és a porosz III. Frigyes Vilmos barátságát idézi, akik a XIX: század elején együtt harcoltak Napóleon ellen. Egy ízben Sándor cár orosz katonákat küldött a a bajba jutott Frigyes védelmére, és ezek a katonák később is német földön maradtak. Sándor cár halálakor a hálás Frigyes Potsdam mellett telepítette le őket egy Alexandrowkának keresztelt orosz kolónián, Berlintől fél órára.
A porosz-orosz vodka kizárólag búzaszeszből készül. Az eljárást éveken át tökéletesítette Peter Steger vodkamester, míg el nem érte azt a tökéletesen tiszta, selymes ízt, ami a Sash & fritz vodkára jellemző. Más nemes vodkákkal ellentétben a Sash édesen kezdődik – mézeskenyérre emlékeztető ízekkel - és a korty második felében komolyodik vodkává. Illata egészen finom, cseppet sem csípős, tiszta. Könnyedén iszogatható magában, ezután egy arc sem fog férfiasan fájdalmas grimaszba torzulni.
Kapható a Hudi Hudinál >>>